Tasjes zeefdrukken

Gepubliceerd op 10 oktober 2021 om 18:12

Een van de aller tofste technieken is eigenlijk wel de zeefdruk techniek. In het kort: Bij zeefdrukken wordt er gewerkt met een zeefdruk raam waar je de inkt door heen drukt. Je krijgt dan een mooie, strakke opdruk.

Wat heb je nodig?

Voor het zeefdrukken

  • Zeefdruk raam
  • Textiel inkt/verf
  • Een rakel
  • Schilderstape
  • Materiaal om op te drukken, bijvoorbeeld een tasje of papier

Voor het sjabloon

  • Gespiegeld ontwerp
  • Zelfklevend vinyl
  • Transfer tape
  • Snijplotter
  • Pincet of pelhaak

Het proces

De tasjes van StickyBullet worden zelf ontworpen en gedrukt. Hoe dit precies werkt kun je hieronder lezen. 

Stap 1 - Ontwerpen 

Voordat er tasjes gedrukt kunnen worden, moet er natuurlijk eerst een ontwerp gemaakt worden. De tekening wordt een zwart-wit tekening, zodat de snijmachine (plotter) het ontwerp makkelijk kan uitlezen. Vervolgens is het belangrijk dat het ontwerp gespiegeld wordt. 

Stap 2 - Plotten en pellen

Als het ontwerp helemaal af en gespiegeld is, is het tijd om te snijden (plotten). In het computerprogramma van de plotter kan ik precies aangeven wat er wel en niet uitgesneden moet worden. Op een stuk zelfklevend vinyl wordt het ontwerp precies uitgesneden met de plotter. 
Na het snijden is het tijd om te pellen: al het overige vinyl weghalen, zodat alleen het ontwerp achter blijft. 

Stap 3 - Opplakken en afplakken

Nu het ontwerp helemaal klaar is, kan het vinyl op het zeefdruk raam geplakt worden. Hou er rekening meet dat je genoeg ruimte over laat om met de rakel te werken. Met behulp van doorzichtig transfer tape, kun je het ontwerp in één keer oppakken en juist positioneren op het raam. Wanneer het ontwerp goed op het raam zit, kan het zeefdruk raam afgeplakt worden met schilderstape. Het is belangrijk om alle 'open' delen van het raam af te plakken, zodat de inkt niet op ongewenste delen van de tas terecht komt. 

Stap 4 - Uitlijnen en drukken

Het raam is nu klaar voor gebruik! Begin met het uitlijnen van het ontwerp op de tas. Vervolgens breng je een ruime hoeveelheid verf aan bovenaan het ontwerp. Hou het raam stevig op zijn plek met behulp van klemmen of door er met je arm op te leunen. 

Trek met de rakel de verf over het ontwerp. Zorg ervoor dat het volledige ontwerp bedekt is met verf en herhaal de beweging een aantal keer om ervoor te zorgen dat je afdruk helder en goed dekkend is. 

Haal voorzichtig het raam van de tas en voilà! 

Stap 5 - Drogen en fixeren

De verf moet minimaal 24 uur goed kunnen drogen voordat je door kunt naar de laatste stap van het proces.

Na het drogen is het belangrijk om de verf te fixeren zodat je de tas bijvoorbeeld kunt wassen. We maken hier gebruik van hitte om de verf te fixeren. Gebruik hiervoor een strijkijzer of hittepers. Bij gebruik van een strijkijzer moet je erop letten dat de stoomfunctie uit staat. Zet daarna het strijkijzer op de hoogste stand en strijk voorzichtig over de opdruk. Je zal op een gegeven moment merken dat de verf wat meer in het tasje komt te liggen, het voelt minder dik aan. Op dat moment weet je dat je lang genoeg gestreken hebt. Ook kun je ongeveer 3 minuten aanhouden. Let er wel goed op dat je materiaal niet verbrand, blijf het ijzer heen en weer bewegen. 

De instellingen van de hittepers verschillen per apparaat en per verf, ongeveer 40 seconden zou genoeg moeten zijn. 

 

Je hebt dus helemaal geen ingewikkelde materialen nodig om een toffe zeefdruk te maken!

Benieuwd hoe ik het panda tasje maak? Bekijk dan de video!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb